Sunday, January 10, 2010

Soalan Kertas 2 Sejarah STPM 2009

Salam, Apa khabar semua? Kepada calon-calon STPM 2009, sudah tentu anda rasa lega sebab dah selesai exam. Tapi anda pasti jawapan yang diberi akan mendapat markah yang cemerlang??

Berikut adalah komen saya terhadap mutu jawapan calon.
Soalan 1

Tidak ramai calon yang cuba menjawab ini. Memang sukar untuk menyatakan pentadbiran Brooke jika anda tidak mempunyai pengetahuan yang cukup. Sebab itu hanya 5% sahaja calon menjawab dan sayangnya gagal mendapat markah yang baik.

Soalan 2

Sangat popular dikalangan calon. Agaknya ramai yang dah buat 'spot' soalan ini. Syabas kepada mereka yang dapat memberikan gambaran tentang pengaruh Islam terhadap masyarakat Melayu. Walaubagaimanapun ada juga calon yang merujuk kepada zaman Kesultanan Melaka. Ini sudah tentu akan mengurangkan impresion pemeriksa kepada jawapan tersebut.

Soalan 3

Soalan ini agak teknikal kerana calon perlu banyak menulis tentang perjanjian antara Siam dengan British. Jika tidak mempunyai pengetahuan yang jelas jangan cuba jawab. Ada juga calon yang tulis tentang Sistem Residen. (Hancus)

Soalan 4

Saya dah kata topik ni kena kaji betul2. Pembentukan masyakarat majmuk bukan soalan yang sukar. Calon kena faham definisi majmuk dan bagaimana boleh terbentuknya masyarakat tersebut dan untuk soalan ini mesti kaitkan dengan perdagangan.

Soalan 5

Saya juga dah pesan bahawa tema 3 (Gerakan kesedaran) kena baca semua. Nah, keluar soalan pasal Kaum Muda. Calon kena rujuk matlamat dan strategi sahaja.

Soalan 6

Pesanan saya kepada calon bahawaTema 4 anda kena baca pasal Pentadiran, Dasar Luar dan Rancangan Pembangunan Ekonomi Selepas Merdeka. Ada juga calon cuba jawab tapi bagi huraian kat tema 1 buat apa, sudah tentu terpesong dan akan dapat markah O.

Sila dapatkan kertas soalan 2009 dan buat semakan kehendak soalan tersebut. nanti saya sambung lagi untuk bahagian B. Jumpa lagi.


No comments:

Post a Comment